Over voeten

De voet, een gewricht dat bij mensen veel te doorstaan heeft. Met zijn tweeën moeten ze een heel mensengewicht dragen. Ze lopen wat af op een dag en moeten heel veel kunnen doorstaan.


Uw voet bestaat doorgaans uit een complexe structuur van 26 verschillende botjes die met elkaar verschillende gewrichten vormen. Door stevige bindweefselstructuren (ligamenten) worden de botstukjes bij elkaar gehouden. Deze botten en ligamenten samen bepalen het model van de voet. De spieren en pezen welke aanhechten op bepaalde botstukjes zorgen ervoor dat uw voet kan bewegen. De voet wordt vaak verdeeld in de achtervoet, de voorvoet en de tenen.
 

                 

 

Voeten zijn voor veel mensen een beetje een vergeten gebied. Ze zitten meestal ingepakt in sokken en (strakke) schoenen en krijgen vaak niet zo heel veel aandacht. U merkt vaak pas dat ze er zitten als u er problemen mee krijgt. Irritante en pijnlijke problemen zoals overtollige eeltvorming, likdoorns en ingroeiende nagels vormen vaak aanleiding voor een eerste bezoek aan de pedicure. 

Een vakbekwame voetverzorging kan echter ook heel welkom zijn bij mensen die niet zozeer last hebben van speciale ongemakken. Het verzorgen van de eigen voeten vereist een zekere lenigheid, waar niet iedereen (meer) over beschikt. Bovendien is het voor mensen met extra kwetsbare voeten, zoals diabetici of reumapatiënten, van onschatbare waarde dat hun voeten regelmatig door een deskundig voetverzorger worden geïnspecteerd en verzorgd.

Onze boodschap: besteed eens wat meer aandacht aan uw voeten en vertroetel ze regelmatig, u zult zich daar goed bij voelen!



Voorzorgsmaatregelen

De kans op bepaalde ongemakken is duidelijk te verminderen door het nemen van de volgende maatregelen:

  • Het dragen van goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen
  • Geen strakke sokken of kousen dragen
  • Regelmatig teennagels recht en niet te kort knippen
  • De voeten dagelijks wassen en goed afdrogen, vooral tussen de tenen 

Mocht u ondanks deze voorzorgen toch nog last ondervinden, wacht dan niet langer en maak uw afspraak bij Happy Feet Aalst

DIABETES / KETENZORG

Voeten van mensen  met diabetes hebben extra zorg nodig. De huid is heel kwetsbaar en er kunnen gemakkelijk wondjes ontstaan. Mensen  met diabetes voelen vaak minder in hun voeten. Zo valt een wondje niet op. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden. Zo’n wondje heet een ulcus.

Een ulcus kan ernstige gevolgen hebben, in het ergste geval moeten mensen zelfs een teen of voet missen

 

Samen houden we uw voet gezond

Heeft u diabetes? Dan is het  extra belangrijk uw voeten gezond  te houden. Daarom werkt de medisch pedicure  samen met andere zorgverleners om uw voeten de beste zorg te geven. Dit heet ‘diabetische ketenzorg’. Deze zorg wordt vergoed vanuit uw basisverzekering.

Wie doen mee in diabetische ketenzorg?

  • Huisarts en praktijkondersteuner
  •  Diabetesverpleegkundige
  •  Medisch pedicure
  •  Podotherapeut

Wie doet wat?

De huisarts
De huisarts is de regisseur van de diabetische ketenzorg. Bij de jaarlijkse controle onderzoekt hij uw voeten en beoordeelt of uw voeten extra risico lopen. In samenwerking met de diabetes verpleegkundige wordt de Simms classificatie vastgesteld.  De huisarts bepaalt welke zorgverlener uw voeten in de gaten gaat houden en hoe vaak. Het kan ook zijn dat de controle wordt gedaan door de praktijkondersteuner of diabetes verpleegkundige.

De medisch pedicure
Wanneer uw voeten extra risico lopen, of wanneer u zelf uw voeten niet goed meer kunt verzorgen, stuurt de huisarts u door naar een medisch pedicure of een pedicure met een diabetes certificaat. De medisch pedicure is speciaal opgeleid om voeten van mensen met diabetes te behandelen. De medisch  pedicure let op veranderingen aan uw voet en behandelt en verzorgt uw voet om wondjes te voorkomen. Ook adviseert zij u hoe u zelf het beste voor uw voeten kunt zorgen. Wanneer uw voet meer zorg nodig heeft, stuurt zij u door naar de juiste specialist. De medisch pedicure houdt uw huisarts op de hoogte.

Podotherapeut
Een podotherapeut behandelt niet alleen de huid en nagels, hij kijkt ook naar de stand van uw voet en naar hoe u loopt. Door diabetes kan de stand van uw voet namelijk veranderen en er ontstaat extra druk op uw voet. De podotherapeut onderzoekt uw voet en behandelt uw voet, bijvoorbeeld met een aangepaste zool. Uw podotherapeut werkt nauw samen met de pedicure en uw huisarts.