Wintertenen/voeten

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:

blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!

vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken

afwisselend koude en warme voetbaden nemen

warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!)

een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.

Zweetvoeten

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken. Wissel om de dag van schoenen. Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen! Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.

 

Blaren

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken.

 

Wrat

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

 

Ingegroeide teennagel

Wanneer u ingroeiende teennagels hebt, kunt u een afspraak maken bij een pedicure met als specialisatie nagelbeugeltechniek. Zij kan door middel van een nagelbeugel de nagel in de juiste richting door laten groeien. Ook kan zij bepalen of zij de ingegroeide nagel kan behandelen of dat u beter de huisarts kunt raadplegen.

 

Mijn voeten jeuken en branden, hoe kan dat?

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijke te verhelpen door middel van medicatie.Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.

 

Klopt het dat het dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.. 

 

Waar moet ik opletten als ik schoenen koop:

U kunt het best ’s middags uw schoenen gaan kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas ’s middags uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

 

Waar moet ik opletten als ik sportschoenen koop;

Dit is erg afhankelijk van wat voor sport u uitoefent.

Bij sporten waarbij u veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.

Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal en handbal), is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt.

Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc. Zorg ervoor dat u deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan u het goede advies geven.

 

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig , wanneer ik veel of sportief ga wandelen:

Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:

Houdt uw voeten schoon en droog tijdens het lopen

Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.

Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.

Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.